Тим більше, що в тютюн для кальяну ( що відрізняється від всякого іншого) часто додається бетель. Дехто, напевно, знає бетель під ім'ям натс . Власне, натс, це бетель розтертий з вапном і деякими іншими добавками, що залежать від регіону і смаку споживача. Зрозуміло, що після цього кальян можна курити годинник і навіть цілодобово з перервою"на перекусити" парою персиків. Тютюн же для кальяну більш сирий і пухкий, чим трубковий. Уживаються по більшій частині табаки чорні, міцні. Як соус, в основному, використовується або фруктова стружка, або"перепалені" гострі вологі табаки . Використовують і різноманітні ароматизатори для води, від фруктових і квіткових олій, до спиртних напоїв (не в мусульманських країнах). За рахунок довгого повітряного каналу і води дим прохолоджується практично цілком. По цій же причині і через виняткову адсорбцію з диму смол використовуються дуже міцні табаки .
Існує якийсь етикет зв'язаний з кальяном , що дотримується, зрозуміло, більше на Сході, ніж на Заході. Ніколи не ставте кальян на що-небудь високе, він завжди повинний бути на статі. Ніколи не курите в кальяні нічого, крім спеціального тютюну.
Конструкція кальяну
Конструктивно дулі складається з двох частин (1), (2), з'єднуються герметично між собою (іноді з застосуванням різьблення):,
Шланга (3)
с мундштуком (4)
Керамічної чашки для тютюну (5).
Деякі моделі дулі також можуть комплектуватися захисним блюдцем (6),
Захисним ковпаком (7)
Випускним кульковим клапаном для видалення надлишків диму (8).
У комплект постачання також звичайно входять щипчики для вугілля (9).
Деякі моделі дулі призначені для групового паління і мають два, три або більше шланги з мундштуками. Часто зустрічаються шланги зі змінними мундштуками.
Основною вимогою до дулі є герметичність. Важливіше всього герметичність з'єднання верхньої і нижньої частин дулі, і дулі зі шлангом (а також з мундштуком, якщо він змінний). При покупці дулі з металевою нижньою частиною бажано перевірити її герметичність, наливши в неї води. |