що залишилася, надходять у легені. Для викурювання сигарети звичайно потрібно 12-18 затягувань. Тютюновий дим представляє своєрідну фізико-хімічну систему, що складається з повітря і зважених у ньому продуктів горіння тютюну. Вони являють собою тверді частки і крапельки рідини, розміри яких складають частки мікрометра. Число таких часток у димі однієї сигарети виміряється десятками і сотнями тисяч мільярдів! Усі ці частки направляються в легені.
Як відомо, легені складаються з безлічі дрібних альвеол, сумарна поверхня стінок яких досягає в момент вдиху більш 100 м 2 . Неважко представити, яке величезне число часток диму осідає в легенях.
Але частки диму тільки одного складового тютюну. При палінні відбувається так називана суха перегонка: повітря при затягуванні тютюном нагрівається до високої температури і витягає з нього різні речовини, що разом з димом надходять у легені.
Найбільше значення мають:
· аміак;
· оксид вуглецю (II);
· канцерогенні вуглеводні, що сприяють виникненню злоякісних пухлин.
Доведено наявність у тютюновому димі і радіоактивному елементі полонію, що знаходиться в димі у виді ізотопу з атомним числом 210 і періодом напіврозпаду в 138 днів. Випускаючи альфа-проміння, полоній легко проникає через шкіру, швидко перетворюється в аерозольний стан, отруює повітря. 50% полонію, що утримується в тютюновому виробі, при палінні переходить у дим.
Зміст шкідливих речовин у тютюновому димі залежить від природи тютюну, способів його попередньої обробки — в'ялення, сушіння, ферментації й ін., а в готових виробах від сортності.
За даними фармакологів, при викурюванні однієї пачки сигарет середньої міцності з загальною масою тютюну 20 м утвориться:
· 0.0012 м синильної кислоти;
· приблизно стільки ж сірководню;
· 0.22 г піридинових основ;
· 0.18 г нікотину;
· 0.64 г (0.843 л) аміаку;
· 0.92 г (0.738 л) оксиду вуглецю (II);
· не менш 1 м концентрату з рідких і твердих продуктів горіння і сухої перегонки тютюну, називаних тютюновим дьогтем. В останньому утримується біля сотні хімічних речовин, у тому числі:
· бензпиреней;
· бензатрацен;
· радіоактивний ізотоп калію;
· миш'як і ряд ароматичних полі циклічних вуглеводнів — канцерогенів.
Деякі курці думають, що сигаретні фільтри, звільняючи дим від часток, що утримуються в ньому, роблять його нешкідливим. На жаль, це не так. Пропоновані поглиначі не досягають бажаної мети. Найбільше часто уживані фільтри затримують не більш 20% речовин, що утримуються в димі. Таким чином, що придушує маса речовин при сухій перегонці тютюну надходить у легені. Усмоктуючи через слизуваті оболонки в кров і розносячи по всьому організмі, ці речовини роблять у своїй сукупності та своєрідна дія, заради якого курець через деякий час знову починає курити.
Курящий з жадібністю затягується ароматним димом, не задумуючись, звичайно, про те, що викликає в організмі кожне подібне затягування. Першими в контакт із тютюновим димом вступають рот і носоглотка. Проходячи через шар тютюнового набивання, дим від тліючого тютюну хоча і встигає остудитися, але не настільки, щоб зрівнятися з температурою порожнини рота. Звичайно температура тютюнового диму близько 55-60?C. |