- Почему китайцы не курят?
- Потому что они и так маленькие и желтые!
ще анекдоти...
Начальник отдела входит в кабинет и орёт на сотрудников:
- Я же сказал: во время работы курить запрещается!
На что получает ответ:
- А кто работает?
ще анекдоти...
Кто сказал что курение не влияет на голос женщины? Попробуйте, сидя на диване, стряхнуть пепел на ковёр!
ще анекдоти...
Её поцелуй напоминал глоток теплой водки, которой прополоскали пепельницу...
ще афоризми...
Процес паління
>Фізико-хімічний механізм паління
>Про сигарети
>Україна займає перше місце у світі по кількості курящих чоловіків
>Причини паління
>Що краще – менше палити або курити сигарети зі зниженим вмістом смол?

Фізико-хімічний механізм паління

Фізико-хімічний механізм паління полягає в тому, що через підпалений і повільно тліючий тютюн усмоктується повітря. Кисень, що утримується у вдихуваному повітрі, проходячи через шар тліючого тютюну, підсилює його горіння, і продукти сублімації разом з частиною повітря,

що залишилася, надходять у легені. Для викурювання сигарети звичайно потрібно 12-18 затягувань. Тютюновий дим представляє своєрідну фізико-хімічну систему, що складається з повітря і зважених у ньому продуктів горіння тютюну. Вони являють собою тверді частки і крапельки рідини, розміри яких складають частки мікрометра. Число таких часток у димі однієї сигарети виміряється десятками і сотнями тисяч мільярдів! Усі ці частки направляються в легені.

Як відомо, легені складаються з безлічі дрібних альвеол, сумарна поверхня стінок яких досягає в момент вдиху більш 100 м 2 . Неважко представити, яке величезне число часток диму осідає в легенях.

Але частки диму тільки одного складового тютюну. При палінні відбувається так називана суха перегонка: повітря при затягуванні тютюном нагрівається до високої температури і витягає з нього різні речовини, що разом з димом надходять у легені.

Найбільше значення мають:

· аміак;

· оксид вуглецю (II);

· канцерогенні вуглеводні, що сприяють виникненню злоякісних пухлин.

Доведено наявність у тютюновому димі і радіоактивному елементі полонію, що знаходиться в димі у виді ізотопу з атомним числом 210 і періодом напіврозпаду в 138 днів. Випускаючи альфа-проміння, полоній легко проникає через шкіру, швидко перетворюється в аерозольний стан, отруює повітря. 50% полонію, що утримується в тютюновому виробі, при палінні переходить у дим.

Зміст шкідливих речовин у тютюновому димі залежить від природи тютюну, способів його попередньої обробки — в'ялення, сушіння, ферментації й ін., а в готових виробах від сортності.

За даними фармакологів, при викурюванні однієї пачки сигарет середньої міцності з загальною масою тютюну 20 м утвориться:

· 0.0012 м синильної кислоти;

· приблизно стільки ж сірководню;

· 0.22 г піридинових основ;

· 0.18 г нікотину;

· 0.64 г (0.843 л) аміаку;

· 0.92 г (0.738 л) оксиду вуглецю (II);

· не менш 1 м концентрату з рідких і твердих продуктів горіння і сухої перегонки тютюну, називаних тютюновим дьогтем. В останньому утримується біля сотні хімічних речовин, у тому числі:

· бензпиреней;

· бензатрацен;

· радіоактивний ізотоп калію;

· миш'як і ряд ароматичних полі циклічних вуглеводнів — канцерогенів.

Деякі курці думають, що сигаретні фільтри, звільняючи дим від часток, що утримуються в ньому, роблять його нешкідливим. На жаль, це не так. Пропоновані поглиначі не досягають бажаної мети. Найбільше часто уживані фільтри затримують не більш 20% речовин, що утримуються в димі. Таким чином, що придушує маса речовин при сухій перегонці тютюну надходить у легені. Усмоктуючи через слизуваті оболонки в кров і розносячи по всьому організмі, ці речовини роблять у своїй сукупності та своєрідна дія, заради якого курець через деякий час знову починає курити.

Курящий з жадібністю затягується ароматним димом, не задумуючись, звичайно, про те, що викликає в організмі кожне подібне затягування. Першими в контакт із тютюновим димом вступають рот і носоглотка. Проходячи через шар тютюнового набивання, дим від тліючого тютюну хоча і встигає остудитися, але не настільки, щоб зрівнятися з температурою порожнини рота. Звичайно температура тютюнового диму близько 55-60?C.
  Copyright ® 2005 Derebon&Co. All rights reserved.
Ідея та розробка Денис Каспришен